Godaste saffransbullarna

Det här är det bästa receptet i mitt tycke. Inga vanliga torra med russin. Nej massa god fyllning ska det vara. Receptet har jag hittat hos House of Philia.

Saffransdeg:

ca 36 bullar eller lussekatter
150 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:

250 gram mandelmassa
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
80 gram vit riven choklad
Stött kardemumma efter smak.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.

Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen kännas lite klibbig.

Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.

Lägg upp den jästa degen på bakborden och forma till antingen lussekatter eller kavla ut den till en rektangulär platta. Vill du göra tvinnande fyllda saffransbullar ska du blanda fyllningen förutom kardemumma och choklad. Använd händerna eller en hushållsassistent. När du kavlat ut degen, bre då på fyllningen. Avsluta med lägga på vit choklad och kardemumma. Vik över halva degen och kavla en gång. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Sedan skjuts in i ugnen på 200 grader i 8-10 min. Tills de får fin brun färg.

Servera ljumna med ett iskallt glas mjölk. Mmmm.

5 GILLA

4 Kommentarer

  1. Ja men hjälp så gott!
    Farligt med alla dessa godsaker nu ju 😉
    Ska nu dra på mig regnställ och ut i skogen och hitta lite ”skatter” där:)
    Ha en fin lördag!
    Kram Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *